Demo
  • Memorial Maus Gatsonides    De rally van de TR Club Holland    Zaterdag 26 september 2020, wat gaan we doen….?

  • Memorial Maus Gatsonides    De rally van de TR Club Holland    Zaterdag 26 september 2020

Memorial Maus Gatsonides 2020

Het zou de 22e editie van onze clubrally worden.
Maar hoe snel kan iets veranderen. Blijkbaar heel snel.

In januari werd het draaiboek voor de 22e editie weer uit de kast gehaald. Het team was hetzelfde als vorig jaar met de uitzetters Kees van Hattum en Ton den Uyl en vanuit de club Peter ten Bruggencate en Jaap Sanders.
Voor dit jaar werd er gekozen voor een rally weer wat ‘dichter’ bij de leden, namelijk in de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Bijna 50% van onze leden vertoeven in de centraal en westelijke provincies van ons land en daarmee is de ‘aanrijtijd’ naar een rallylocatie in dit gedeelte van Nederland heel goed te doen zonder voor dag en dauw te moeten vertrekken (behalve als je natuurlijk als fanatieke deelnemer uit Friesland of Limburg moet komen).

De twee jaar geleden toegevoegde ‘Instapklasse’ zou ook dit jaar weer op het programma staan, zij het met wat aanpassingen voor de beginnende equipes. Niet zozeer makkelijker, zeker geen ‘pappa-mamma ritje’, maar wel met meer tijd en aanknopingspunten juist ter leering (en natuurlijk ook voor het vermaeck).
Het gemiddeld aantal deelnemers aan onze clubrally de afgelopen 21 jaar bedraagt 55 equipes met een piek van 63 equipes. Voor dit jaar hadden wij als doel gesteld 60 equipes, dus 120 deelnemers verdeeld over drie klassen.

Als locatie kwam na zoeken en bellen de ‘Buitenplaats Kameryck’ in Kamerik als meest geschikt uit de bus. Op 6 maart kwam het MMG team bij elkaar op deze locatie om de logistiek, de zalen en de diverse cateringmogelijkheden te bespreken. Het zag er allemaal goed uit. Leuk en mooi buitenterras voor de rallyborrel, aparte rekenkamer, prima zaal, goed start- en finishterrein, kortom we konden aan de slag. Het definitief vastleggen van de afspraken met de rallylocatie, het in grote lijnen bepalen van het rallygebied, het daarna maken van een ‘stratenplan’, aanvragen van vergunningen, het opstellen van een budget etc. etc.
Je voelt hem al aankomen, en toen ging het mis. Heel snel mis.

Een week later kreeg Nederland bij monde van onze premier Mark Rutte o.a. te horen dat evenementen voorlopig niet waren toegestaan, zeker evenementen met meer dan 100 personen werden tot 1 september in de ban gedaan.
De oorzaak was het Coronavirus, ontstaan op een markt in de stad Wuhan, zo’n 8534 km verderop. Deze locatie hadden wij niet in ons routeboek opgenomen en ook hadden wij geen broodje vleermuis bij de lunch gekozen.

En daar sta je dan als organisatie. Je wilt wel, hebt vertrouwen en hoop, maar weet ook in je achterhoofd dat de MMG rally in totaal zo’n 140 mensen betreft. Wat gaan we doen? Wat kunnen we doen? En voordat je nog maar begonnen bent met het bepalen van routecontroles, staan er al snel allerlei beren op de weg.
Op het moment van schrijven is het 9 mei, de dag van de jaarlijkse ‘TR Brabant Rit’ die inmiddels ook al gecanceld was, en zitten we nog midden in de coronacrisis.

En hoe snel kan het gaan. Het maartnummer van TRaffic stond nog bol met positieve en leuke artikelen met daarbij een goed gelijkende foto van Jan Wittebol als Heintje Davids. Twee druppels water (alleen moet je Jan niet vragen te gaan zingen…).
Wie wellicht een vooruitziende blik had was onze voorzitter Frank Schaap, maar daarom ben je ook voorzitter. De kop van zijn vaste column was ‘het leven zit vol verrassingen’.
Inmiddels heeft ons bestuur op 25 april definitief kenbaar gemaakt onze grotere clubevenementen, zoals de ‘Meet & Greet’, de geplande ‘TR6 dag’ en dus ook ‘de Maus’, in 2020 niet door te laten gaan.

Wij hadden als MMG organisatie al eerder aan het bestuur kenbaar gemaakt de rally voor dit jaar niet goed te kunnen organiseren als er pas na de zomer zicht zou zijn op het mogelijk weer samenkomen van groepen van meer dan 100 personen.
Het vastleggen van de rallylocatie, de afspraken met sponsors, het bestellen van de benodigde attributen, het bepalen en vastleggen van de routes, het aanvragen van vergunningen en ga zo maar door, alles stond op losse schroeven.
Het organiseren van een rally zonder lunch- en dinerbuffet was voor ons geen optie. Het is natuurlijk ook een ‘gezelligheids’ evenement. En wat te denken van een prijsuitreiking? Zelf je beker pakken, beetje zwaaien en dan weg? Een controlepost met een stempel aan een stok zou nog kunnen. Een routeboek ophalen ook, maar wat te doen als je net even te laat bent bij een tijdcontrole, dan ga je niet in de 1,5 meter rij staan te wachten. (Grootste probleem is het gegeven dat 4 à 5 mannen niet met elkaar gebogen onder een TR motorkap kunnen kijken………)

Ook wat inschrijvingen betreft waren wij niet meer zo positief. Immers, de meeste rallyequipes zijn geen directe huisgenoten van elkaar. Hoe moet je een equipe op 1,5 meter naast elkaar in een TR krijgen? Een ander belangrijk gegeven was en is het feit dat de doelgroep, onze leden, inmiddels de gemiddelde leeftijd van 60+ aan het passeren is en daarmee dus ook in de ‘corona-risico-groep’ valt. En met te weinig inschrijvingen kunnen wij de clubrally ook financieel niet rondkrijgen.

Wat wij als MMG team in plaats van de rally voor jullie kunnen en mogen organiseren weten wij nog niet. Wellicht is dat nu, bij het lezen van dit bericht, wel bekend en heeft de toekomst ons ondertussen ingehaald en ziet de wereld er weer wat positiever uit.
Zoals Max Verstappen altijd zegt, “we gaan het zien….”

Team MMG
Jaap Sanders